De moestuin


De moestuin is ongeveer 200 m2 groot en verdeeld in 4 even grote stukken. Per jaar wisselen we de soorten groenten zodat ziekten en plagen zo min mogelijk kans krijgen. De indeling geeft de gunstigste groeiomstandigheden. Een vak met koolsoorten, een vak met peulvruchten, een vak nachtschadeachtigen, bijvoortbeeld aardappels en tomaten en een vak met alle overige soorten.

Tussen de groenten groeien ook bloemen, vooral omdat dat er mooi uitziet, maar ook omdat insecten op de bloemen afgaan en de groenten met rust laten. Een andere reden is dat sommige bloemen de bodem bemesten, zoals phacelia en komkommerkruid. We hoeven deze bloemen bijna niet meer te zaaien, ze komen vanzelf op, we halen ze weg waar ze niet passen.

In de moestuin staan ook diverse soorten zacht fruit zoals aardbeien, frambozen, witte en rode aalbessen, zwarte bessen, jostabessen, bramen, taiberries, japanse wijnbes, kruisbes.

De oogst is voor eigen gebruik natuurlijk, we eten met vier personen bijna het hele jaar groenten uit eigen tuin, wat we teveel hebben geven we aan vrienden en familie of verkopen we.

We proberen ook zoveel mogelijk te conserveren voor de winterdag, in de diepvries, of gesteriliseerd in potten en dergelijke.

De moestuin